Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(172)
Forma i typ
Książki
(170)
Poradniki i przewodniki
(132)
Publikacje popularnonaukowe
(30)
Publikacje fachowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Druki ulotne
(1)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(171)
tylko na miejscu
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Dukla
(172)
Czytelnia Dukla
(1)
Autor
Pustelnik Anastazja
(14)
Zawistowska Zofia
(8)
Dębski Henryk (1936-1992)
(4)
Łebkowski Marek (1952-2010)
(4)
Caprari Małgorzata
(3)
Kłossowska Jadwiga
(3)
Anger Joanna
(2)
Barecki Andrzej
(2)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(2)
Bator Julita
(2)
Boczar-Różewicz Krystyna
(2)
Bolotnikova Valentina Antonovna
(2)
Bühring Ursel (1950- )
(2)
Cieślak Jan (1899-1995)
(2)
Dębska Danuta
(2)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(2)
Gumowska Irena (1912-1991)
(2)
Halbański Maciej Erwin (1912-1981)
(2)
Kaźmierczak Krystyna
(2)
Krawczyk Irena
(2)
Kłossowski Tadeusz
(2)
Markuza Biruta
(2)
Pałęcka Janina (1938- )
(2)
Piszczek Anna
(2)
Rosłanowa Hanna
(2)
Rościszewska-Stoyanow Anna
(2)
Sobański Oskar (1935-2008)
(2)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(2)
Wachowicz Ewa (1970- )
(2)
Walter Alexander
(2)
Zygmuntowicz Andrzej
(2)
Żakiej Tadeusz (1915-1994)
(2)
Aiston Kevin (1969- )
(1)
Antoniszak Krzysztof
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Bardi Carla
(1)
Bartosik Marek
(1)
Bednarek Andrzej (1949-2003)
(1)
Berndt-Kostyrzewska Jolanta
(1)
Bilgri Anselm (1953- )
(1)
Biller Rudolf
(1)
Bosacka Katarzyna
(1)
Braun Anne
(1)
Bytnerowicz Barbara
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Cagnoni Licia
(1)
Celczyńska Jadwiga
(1)
Chmielewska Joanna (1932-2013)
(1)
Chomicz Aleksandra
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Clase Mia (1977- )
(1)
Cozza Paolo (1965- )
(1)
Cremer Monika
(1)
Cymer Tadeusz
(1)
Czarnocki Andrzej
(1)
Czechowska Kinga
(1)
Czerni Anna
(1)
Czernikowski Jan
(1)
Czub Marta
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
Daiber Claudia (1955- )
(1)
Dobrowolski Krzysztof (1932-2016)
(1)
Duda Elisabeth
(1)
Dukan Pierre (1941- )
(1)
Duve Karen (1961-)
(1)
Dykiel Bożena (1948- )
(1)
Dzierżawska Nina
(1)
Dąbrowska Halina
(1)
Faller Silvia
(1)
Fife Bruce (1952- )
(1)
Fisch Jen
(1)
Gantz Maria
(1)
Gardocka Helena
(1)
Godlewska Zofia
(1)
Guiliano Mireille (1946- )
(1)
Gustavs Katharina
(1)
Gérard Klaus-Wilhelm (1946- )
(1)
Góra Tadeusz
(1)
Górna Agnieszka
(1)
Górska Danuta
(1)
Gąsowska Anna
(1)
Handzlik Jerzy
(1)
Hasik Jan (1922-2001)
(1)
Hemzö Károly
(1)
Herrmann Alexander
(1)
Hess Reinhardt
(1)
Hirscher Petra
(1)
Horosiewicz Beata
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Högström Justyna
(1)
Iden Karin
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Janik Krystyna
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jałocha Walentyna
(1)
Jurczyszyn Elżbieta
(1)
Kaczorowska Maria
(1)
Kalkhoff Barbara
(1)
Kapilewicz Ewa
(1)
Kasprzak-Kozikowska Eliza
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(48)
2000 - 2009
(35)
1990 - 1999
(34)
1980 - 1989
(31)
1970 - 1979
(13)
1960 - 1969
(5)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(77)
2001-
(64)
1989-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(172)
Język
polski
(172)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
Dzieci
(2)
9-13 lat
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(29)
Literatura niemiecka
(7)
Literatura angielska
(1)
Literatura węgierska
(1)
Temat
Kucharstwo
(60)
Odżywianie
(13)
Potrawy dietetyczne
(10)
Zdrowe odżywianie
(9)
Ciasta
(8)
Warzywa
(7)
Przetwory owocowo-warzywne
(6)
Surówki i sałatki
(6)
Grzyby
(5)
Higiena
(5)
Kuchnia wegetariańska
(5)
Mięso
(5)
Ziołolecznictwo
(5)
Dietetyka
(4)
Gotowanie
(4)
Kucharze
(4)
Kuchnia regionalna
(4)
Napoje alkoholowe
(4)
Potrawy
(4)
Dzieci
(3)
Kuchnia polska
(3)
Kulinaria
(3)
Otyłość
(3)
Owoce
(3)
Potrawy dla dzieci
(3)
Ryby
(3)
Sery
(3)
Zapiekanka
(3)
Życie codzienne
(3)
Żywność
(3)
Czosnek
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(2)
Jajka
(2)
Kobieta
(2)
Konserwacja żywności
(2)
Leczenie
(2)
Obiad
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Potrawy mięsne
(2)
Potrawy szybkie i łatwe
(2)
Potrawy wielkanocne
(2)
Potrawy wigilijne
(2)
Potrawy świąteczne
(2)
Przetwórstwo
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Wędliny
(2)
Agrest
(1)
Agroturystyka
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Celiakia
(1)
Chleb
(1)
Choroby układu pokarmowego
(1)
Choroby wątroby
(1)
Ciąża
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Desery
(1)
Dieta
(1)
Dieta Dukana
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta lekkostrawna
(1)
Dieta niskokaloryczna
(1)
Dieta oczyszczająca
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta paleo
(1)
Duve, Karen (1961- )
(1)
Dziczyzna
(1)
Etanol
(1)
Etnografia
(1)
Fasola
(1)
Flora bakteryjna jelit
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Groch
(1)
Grzybica
(1)
Herbata
(1)
Insulinooporność
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kariera
(1)
Kiełki
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Koktajle
(1)
Kolacja
(1)
Koncentraty spożywcze
(1)
Konkursy piękności
(1)
Konserwy
(1)
Kosmetyka
(1)
Kosmetyka naturalna
(1)
Kuchnia azjatycka
(1)
Kuchnia białoruska
(1)
Kuchnia chińska
(1)
Kuchnia europejska
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia indyjska
(1)
Kuchnia japońska
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia mikrofalowa
(1)
Kuchnia niemiecka
(1)
Temat: czas
2001-
(4)
1901-2000
(3)
1001-1100
(2)
1101-1200
(2)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-1914
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(6)
Stany Zjednoczone (USA)
(2)
Beskid Dukielski
(1)
Bieszczady (góry)
(1)
Dukla (woj. podkarpackie, pow. krośnieński, gm. Dukla ; okolice)
(1)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Indie
(1)
Podkarpacie Północne
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(113)
Poradnik
(35)
Wydawnictwa popularne
(20)
Książka kucharska
(17)
Publikacja bogato ilustrowana
(6)
Biografia
(3)
Encyklopedia
(3)
Pamiętniki i wspomnienia
(3)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(3)
Wywiad dziennikarski
(2)
Antologia
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Opracowanie
(1)
Wywiad-rzeka
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2322)
Literaturoznawstwo
(943)
Edukacja i pedagogika
(738)
Kultura i sztuka
(642)
Geografia i nauki o Ziemi
(538)
Kulinaria
(172)
Religia i duchowość
(520)
Medycyna i zdrowie
(502)
Podróże i turystyka
(426)
Socjologia i społeczeństwo
(371)
Psychologia
(343)
Biologia
(277)
Hobby i czas wolny
(246)
Językoznawstwo
(237)
Rolnictwo i leśnictwo
(231)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(220)
Nauka i badania
(196)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(170)
Filozofia i etyka
(160)
Fizyka i astronomia
(143)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(134)
Kultura fizyczna i sport
(124)
Architektura i budownictwo
(123)
Etnologia i antropologia kulturowa
(118)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(107)
Inżynieria i technika
(102)
Archeologia
(75)
Dom i ogród
(61)
Matematyka
(57)
Rozwój osobisty
(57)
Ochrona środowiska
(55)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(50)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(49)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(44)
Styl życia, moda i uroda
(35)
Chemia
(34)
Transport i logistyka
(27)
Zarządzanie i marketing
(26)
Informatyka i technologie informacyjne
(24)
Media i komunikacja społeczna
(5)
Praca, kariera, pieniądze
(3)
172 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Zielarskie receptury : proste i skuteczne / Ursel Bühring ; tłumaczyła Ewa Ziegler-Brodnicka. - Warszawa : Wydawnictwo Bellona, copyright 2016. - 147, [3] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Autorka publikacji, założycielka znanej w Europie Fryburskiej Szkoły Ziołolecznictwa, prezentuje znakomite przepisy, których głównym składnikiem są zioła lecznicze. Czytelnik odnajdzie tu naturalne sposoby na wyleczenie chorób układu odpornościowego, układu krążenia, zapobieganie bólom serca, żołądka, rozwiązanie problemów skórnych. Książkę wzbogacają przydatne rady i zalecenia fachowców, dla których leczenie za pomocą ziół jest życiową pasją.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
„Gotowanie z dziećmi” to łatwy i szybki kurs przedstawiony na ponad 500 fotografiach krok po kroku. Wszystkie składniki i kolejne czynności zostały sfotografowane z góry: dzięki temu wystarczy spojrzeć na zdjęcia, żeby zrozumieć, co jest potrzebne do gotowania, nawet bez czytania przepisu. Książka jest kolorowa i zabawna, została przygotowana z myślą o tych, którzy chcą połączyć pasję do dobrego jedzenia z radością wspólnego gotowania. Potrawy podzielono według ich różnego przeznaczenia: na śniadania, przekąski, obiady i kolacje, a także na dania świąteczne. Posiłki zostały zaplanowane dla 4 osób, ciasta i desery dla 6-8 osób.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6(02.053.2) (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Domowa)
Dziedzina i ujęcie
Jajka to bogate źródło białka oraz życiodajnych mikroskładników (witaminy, cynk, wapń, fosfor, żelazo). W książce przedstawiono 200 receptur na smaczne dania z jajek serwowanych na różne sposoby: na twardo, z farszem, sadzone, podawane jako jajecznica, sałatki, omlety, frittaty, tortille, suflety i zapiekanki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Temat
Dziedzina i ujęcie
Był czas, kiedy zupom wypowiedziano prawdziwą wojnę. Zarzucano im, że się od nich tyje. Na szczęście moda na dobre jedzenie przywróciła im miejsce na naszych stołach. Jest kilka sekretów przygotowania naprawdę smacznej zupy. Pierwszy - to woda. Najlepiej jest ugotować zupę na wodzie jeśli nie źródlanej, to przynajmniej - oligoceńskiej, naprawdę warto. Drugi sekret dotyczy warzyw. Zamiast kroić je w kostkę, lepiej zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Przed zalaniem wodą warto poddusić je w niewielkiej ilości tłuszczu. Zupom przygotowywanym na mięsnych wywarach (także drobiowych i rybnych), bardzo poprawi smak siekana zielenina, którą posypujemy je bezpośrednio przed podaniem. Można wypracować sobie własną „zieloną mieszankę”, której skład dobra gospodyni trzyma zazwyczaj w sekrecie, zdradzając go co najwyżej córkom. [z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Część zawartych w niniejszym utworze potraw jest bardzo tania. Większość tanich jest pracochłonna. Niektóre są tanie i łatwe (np. kartoflanka z zacierkami). Część jest bardzo droga i skomplikowana. Część tylko bardzo droga. Prawie wszystkie przyrządzałam osobiście, a nigdy w życiu nie miałam czasu dla robót zanikających, do których zalicza się gotowanie. Jeśli zatem ja wytrzymałam, wytrzyma każdy. Osoby całkowicie niedoświadczone, jeśli naprawdę chcą się nauczyć gotować, powinny może nabyć jakąś inną książkę kucharską. Osoby odrobinę doświadczeńsze bez trudu skombinują sobie zestawy smakowe, które zachwycą karmioną rodzinę. Mężczyźni są konserwatywni. Żadnego nie wolno uprzedzać, że dostanie nową potrawę! Jeśli ktoś się po czymś z tego rozchoruje, odpowiedzialności na siebie nie biorę!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciasta, ciasteczka, desery / [redakcja Aleksandra Chomicz]. - Warszawa : Wydawnictwo Prószyński i S-ka, [2004]. - 95, [1] strona : fotografie ; 21 cm.
(Przepisy Klubowiczów)
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przetwory domowe / Tadeusz Cymer. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1970. - 377, [3] strony : ilustracje ; 23 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Włoskie potrawy na polskim stole / Anna Czerni. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1973. - 175 stron ; 20 cm.
Autor
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciasta, ciastka, ciasteczka : wypiek domowy / Jan Czernikowski. - [Wydanie 16]. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1991. - 271, [1] strona, [16] stron fotografii kolorowych : rysunki ; 22 cm.
Przynależność kulturowa
Temat
Dziedzina i ujęcie
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64/M [Magazyn], 64 (3 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria z Różą Wiatrów)
Opowieści znanych podróżników, pisarzy i krytyków kulinarnych ukazują całą gamę niezwykłych doznań umysłu, serca i podniebienia. Od nietoperza na wyspie Fais przez baraninę w mongolskiej jurcie aż po tacos w Tijuanie - na wszystkich szerokościach geograficznych jedzenie karmi nie tylko ciało, ale i duszę. Posiłek może być podarunkiem, który pozwala podróżnikowi przetrwać, nicią, będącą zaczątkiem nierozerwalnej więzi, kluczem do poznania innych kultur. Odkryj bogactwo jedzenia podczas literackiej uczty złożonej z trzydziestu ośmiu dań - niezapomnianych podróży kulinarnych z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. LF (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64, 64/M (2 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bukiet z warzyw. Cz. 1. Dania gotowane / Henryk Dębski. - Wydanie 2. - Warszawa : Wydawnictwo Watra, 1990. - 335, [1] strona : rysunki ; 20 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej