Kuchnia polska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Wypożyczalnia Dukla
(5)
Autor
Aszkiewicz Ewa
(1)
Dykiel Bożena (1948- )
(1)
Gąsiorowska Wanda
(1)
Kozłowska Barbara
(1)
Kuroń Maciej (1960-2008)
(1)
Sosin-Krosnowska Natalia (1982- )
(1)
Szloser Marta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Kobieta
(973)
II wojna światowa (1939-1945)
(569)
Rodzina
(405)
Miłość
(396)
Przyjaźń
(376)
Kuchnia polska
(-)
Literatura dziecięca polska
(365)
Historia
(363)
Tajemnica
(350)
Relacje międzyludzkie
(306)
Śledztwo i dochodzenie
(286)
Historia literatury
(251)
Dzieci
(212)
Pisarze polscy
(210)
Sekrety rodzinne
(208)
Zabójstwo
(198)
Trudne sytuacje życiowe
(196)
Zwierzęta
(194)
Policjanci
(189)
Rodzeństwo
(170)
Małżeństwo
(169)
Żydzi
(166)
Kultura
(162)
Wybory życiowe
(152)
Życie codzienne
(145)
Władcy
(141)
Uczucia
(133)
Wojsko
(130)
Polacy za granicą
(126)
Magia
(125)
Relacja romantyczna
(125)
Osoby zaginione
(118)
Nastolatki
(115)
Uprowadzenie
(115)
Dziennikarze
(114)
Język polski
(113)
Matki i córki
(112)
Psy
(111)
Duchowieństwo katolickie
(108)
Filozofia
(107)
Przestępczość zorganizowana
(106)
Ludzie a zwierzęta
(104)
Dziewczęta
(103)
Boże Narodzenie
(99)
Arystokracja
(94)
Turystyka
(94)
Polityka
(93)
Obyczaje i zwyczaje
(88)
Podróżnictwo
(88)
Wsie
(88)
Holokaust
(84)
Poszukiwania zaginionych
(83)
Wychowanie w rodzinie
(82)
Aktorzy polscy
(80)
Lekarze
(79)
Prądy i kierunki literackie
(78)
Polityka wewnętrzna
(74)
Kucharstwo
(73)
Podróże
(72)
Ojcowie i córki
(71)
Politycy
(70)
Dziadkowie i wnuki
(69)
Jan Paweł II (papież ; 1920-2005)
(69)
Zemsta
(69)
Pisarze
(68)
Uczniowie
(68)
I wojna światowa (1914-1918)
(66)
Katolicyzm
(65)
Seryjni zabójcy
(64)
Koty
(63)
Przedszkolaki
(63)
Ruch oporu
(63)
Geografia
(61)
Więźniowie obozów
(61)
Samorealizacja
(60)
Ludzie bogaci
(57)
Prywatni detektywi
(56)
Przemoc w rodzinie
(56)
Wakacje
(56)
Leczenie
(55)
PRL
(55)
Zakochanie
(54)
Polityka międzynarodowa
(53)
Rękodzieło
(53)
Prowincja
(52)
Święci i błogosławieni
(52)
Archeologia
(51)
Dinozaury
(51)
Szlachta
(50)
Auschwitz-Birkenau (niemiecki obóz koncentracyjny)
(49)
Młodzież
(49)
Macierzyństwo
(48)
Mężczyzna
(48)
Papiestwo
(48)
Przyroda
(48)
Psychologia
(48)
Uprawa roślin
(48)
Astronomia
(47)
Higiena
(46)
Powstanie warszawskie (1944)
(46)
Rody
(46)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(5)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia polska : 1001 przepisów / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Wydawnictwo Publicat, cop. 2005. - 528 s. : il. kolor. ; 29 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Moje sekrety kulinarne : czyli jak robić, żeby się nie narobić / Bożena Dykiel - Poznań : Wydawnictwo Publicat, 2005. - 127, [1] strona, [48] stron tablic kolorowych : ilustracje ; 24 cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozmowy przy stole / Natalia Sosin-Krosnowska. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2021. - 319, [1] strona : fotografie ; 24 cm.
Czym jest współczesna kuchnia polska? Czy to schabowy z ziemniakami, pierogi ruskie i kapusta? Nie! To wyjątkowe, choć często proste dania powstające w zgodzie z ideą slow food. Wyrusz w niezwykłą podróż przez urzekające wioski i malownicze zakątki, które odkryjesz dzięki KULINARNEMU PRZEWODNIKOWI NATALII SOSIN-KROSNOWSKIEJ. Poznaj wspaniałe smaki i lokalne produkty, które trafiają prosto z ogrodu na stół. Dowiedz się, jak doprawić tradycyjne dania szczyptą nowoczesności. - Wegański smalec z fasoli - Pasztet z amarantusa ze śliwkami - Omlet z kiszoną kapustą, olejem szczypiorkowym i miodem - Policzek wołowy na purée chrzanowym z piklowanymi burakami - Tartaczna zupa rybna - Deser z ogórka z pistacjami - Domowy cydr to tylko część z potraw, których twórcy czerpią z polskiego dziedzictwa kulinarnego. Natalia Sosin-Krosnowska spośród stu agroturystyk, które odwiedziła, podróżując po Polsce, wybrała dwadzieścia. Ich właściciele zapraszają nas do wspólnego stołu, opowiadają o tym, kim są, jak odnaleźli swoje miejsce na Ziemi, dlaczego wybrali życie na wsi, jak wyglądała ich kulinarna droga, co ich inspiruje i dlaczego goszczenie i karmienie ludzi sprawia im taką przyjemność. Niektórzy z jej rozmówców to weganie, inni specjalizują się w daniach mięsnych, gotowaniu dla osób z wykluczeniami dietetycznymi lub w tworzeniu dań z wykorzystaniem kwiatów i chwastów. Co ich łączy? Pasja, dbałość o jakość produktów i otwartość na drugiego człowieka. W tych doświadczeniach miłości i troski zawarta jest magia smaku.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wartościowych publikacji adresowanych do celiaków i osób na diecie bezglutenowej jest w polskich księgarniach niewiele. Najczęściej ich autorzy skupiają się wyłącznie na bezglutenowości i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" proponują coś zupełnie innego. W części wstępnej radzą, na co zwracać uwagę podczas zakupów i jak wybierać składniki najlepszej jakości, podając konkretne przykłady i nazwy produktów dostępnych w polskich sklepach. Obszerna część poświęcona przepisom zawiera ponad 300 receptur na domowe posiłki od rana do wieczora: chleby i bułki, słodkie i słone śniadania (m.in. pasty i pasztety, gofry, omlety i racuszki), pożywne zupy, dania obiadowe (głównie wegetariańskie kaszowo-warzywne, pierogi, kotleciki, pyzy, makarony, tarty i pizze) oraz sałatki i przekąski. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkości! Lekkie desery oraz wspaniałe torty, szybkie ciasta i muffinki, ciasteczka i batoniki, z owocami, płatkami, orzechami, czekoladą… I mniej typowe - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych E-dodatków!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Dukla
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej