Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(4)
Form of Work
Książki
(4)
Proza
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Status
available
(4)
Branch
Wypożyczalnia Dukla
(4)
Author
Raspail Jean (1925-2020)
(3)
Biały Beata
(2)
Borowicz Martyna
(1)
Kowalski Jacek (1964- )
(1)
Łysakowski Piotr
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Time Period of Creation
2001-
(3)
1901-2000
(1)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Demographic Group
Literatura francuska
(2)
Subject
Duchowieństwo katolickie
(1)
Kajakarstwo
(1)
Kara (prawo)
(1)
Metafizyka
(1)
Mięso
(1)
Raspail, Jean (1925-2020)
(1)
Zabójstwo
(1)
Subject: time
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Subject: place
Ameryka Północna
(1)
Genre/Form
Literatura podróżnicza
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Thriller
(1)
Domain
Kulinaria
(1)
4 results Filter
Book
In basket
"Miłosierdzie" to ostatnia powieść Raspaila. Może dlatego też najbardziej osobista, religijna i metafizyczna. O Raspailu pisarzu zwykło się mówić, że to najbardziej uparty obrońca spraw przegranych. W swej książce ostatniej podjął się obrony być może najbardziej przegranej z nich wszystkich, ale paradoksalnie,wygląda na to, że to jest właśnie ta sprawa, w której odniósł zwycięstwo. "Miłosierdzie" to bowiem powieść o bardzo ciężkim grzechu kapłana, może też o grzechu, który toczy Kościół, ale nie tylko. W tle autentyczna historia, przerażająca zbrodnia i surowa kara. A wszystko to bez znieczulenia i boli jak diabli! "Miłosierdzie" Jeana Raspaila zawieszone jest między "Imieniem róży" Umberto Eco a "Zbrodnią i karą" Fiodora Dostojewskiego. Raspail opowiada mocną historię z elementami mrożącymi krew w żyłach i makabrycznymi. Bo takimi były rzeczywiste wydarzenia, które wziął "na swoje barki". Zmagał się z tematem prawie 30 lat. Odkładał i powracał. Na kanwie okrutnej zbrodni Raspail buduje moralitet o karze, pokajaniu się i "wyborze drogi". Czytelnik w tę wędrówkę musi wybrać się sam, zawierzając podrzuconym śladom i znakom, by samemu stać się sędzią w tej mrocznej sprawie. Być może będzie musiał odwołać się do tytułowego miłosierdzia, być może trzeba będzie pozostać twardym i sprawiedliwym..
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Dukla
There are copies available to loan: sygn. 821.133.1-3 (1 egz.)
Book
In basket
Oczy Ireny / Jean Raspail ; przekład Beata Biały. - Dębogóra : Wydawnictwo Dębogóra, copyright 2014. - 327, [1] strona ; 21 cm.
"Oczy Ireny" Jeana Raspaila to wspaniała opowieść, którą można by nazwać "romansem metafizycznym". Rozgrywa się ona w przepięknych bretońskich plenerach, pełnych wrzosowisk, ostrych klifów, cichych zatok i rozhukanego morza. Swój tajemniczy urok powieść ta zawdzięcza dwóm kobietom: Irenie, zielonookiej blondynce, oraz Aldzie, brunetce o pięknym spojrzeniu błękitnych oczu. Uosabiają one dwa przeciwne żywioły, jak woda i ogień, dzień i noc, Bóg i Diabeł... Ale czy pod koniec XX wieku ktoś jeszcze wierzy w diabła? I czy Zły może przybrać postać pięknej kobiety, łudząco podobnej do dziewczyny z portretu Belliniego? Jaki może być związek między figurką ze średniowiecznej wieży zegarowej a zielonooką dziewczyną, która pewnego dnia pojawia się na bretońskim wybrzeżu? I dlaczego pewien benedyktyński mnich po 30 latach porzuca swój klasztor, by zamknąć się w samotnej latarni morskiej? W tym poruszającym dziele, które trochę niespodziewanie wyszło spod pióra Jeana Raspaila, czuje się radość życia i temperament pisarza, który potrafi mieszać marzenie i rzeczywistość. Ci, którzy znają jego książki, dobrze to wiedzą. Tym, którzy jeszcze ich nie znają, życzymy radości ich odkrywania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Dukla
There are copies available to loan: sygn. 821.133.1-3 (1 egz.)
Book
In basket
Ta książka kucharska to wydawnictwo niezwykłe. Zbiera i przypomina oryginalne przepisy tradycyjnej kuchni klasztornej. Zdradza prawdziwe przepisy kuchni, która przeżywa dziś swój zasłużony renesans. Znajdujemy tu stare receptury na potrawy najbardziej wyszukane, ale i najbardziej popularne. Potrawy mięsne i rybne, wina i nalewki, ciasta i desery. Dania na każdą porę roku i dnia. Na czas postu i czas świętowania, na Adwent i Wielki Post, na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Zachowując piękny język, w jakim owe dawne receptury były spisywane, ozdabiając je perełkami sarmackiego humoru i ubarwiając ponętnymi ilustracjami - książka ta pozwala wczuć się w nastrój towarzyszący owemu starodawnemu obyczajowi nieśpiesznego wydobywania z darów natury barw, smaków, aromatów.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Dukla
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
W książce Na królewskim szlaku Jean Raspail, wielki pisarz i podróżnik, opowiada o swojej młodzieńczej wyprawie z końca lat czterdziestych ubiegłego wieku, podczas której, wraz z trójką przyjaciół, pokonuje w dwóch niewielkich kanu prawie 3000 mil Rzeką Świętego Wawrzyńca, Wielkimi Jeziorami i Missisipi. Królewskim szlakiem wodnym: od Trois-Rivières w dzisiejszej Kanadzie do Nowego Orleanu. Śladami podróżników, żołnierzy i misjonarzy - legendarnych pionierów Ameryki Francuskiej. Opowiada o przygodzie, która podczas siedmiu miesięcy zmagań zrobiła z młodzieńca mężczyznę, pisarza, podróżnika i odkrywcę. Co noc na biwaku autor pisał swój dziennik, który - cudownie odnaleziony po kilkudziesięciu latach - stał się impulsem do napisania książki i okazją do powtórnego przeżycia tej wyjątkowej podróży. Bo „Na królewskim szlaku” to nie tylko pełna przygód podróż w poprzek niegdyś francuskiej Ameryki. To także wędrówka w poszukiwaniu zagubionych dróg historii. Niewielu bowiem dziś pamięta, że w XVII czy XVIII w. posiadłości Królestwa Francji w Ameryce Północnej obejmowały terytorium prawie dziesięciokrotnie większe niż metropolia w Europie, i że jeszcze na początku XIX w. do Francji należało choćby całe dorzecze Missisipi. Po publikacji książki Francuskie Towarzystwo Geograficzne, najstarsze na świecie, bo założone w 1821 r., przyznało pisarzowi niezwykle prestiżową nagrodę Grand Prix, którą otrzymują najwybitniejsi podróżnicy i odkrywcy. Przed nim otrzymali ją m.in. David Livingstone, Henry Stanley, Fridtjof Nansen, Roald Amundsen, Charles Lindbergh, Edmund Hillary czy Neil Armstrong. Jean Raspail jest, jak dotąd, ostatnim jej laureatem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Dukla
There are copies available to loan: sygn. LF (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again